Via een zachte manuele behandeling draineren we het overtollige vocht en proberen we de spanning in het weefsel te verlichten.
In ons lichaam vervoert het lymfestelsel vloeistof door de lymfevaten waarin eiwitten, afvoerstoffen en witte bloedcellen zitten.
Lymfevocht speelt een belangrijke rol in de afweer tegen ziektes, infecties en bij het opruimen van afvalstoffen. Ook zorgt het lymfestelsel ervoor dat het vochtgehalte in het lichaam in evenwicht blijft. Lymfevaten hebben hun eigen spiertjes die ‘pompend’ werken. Door deze pompende werking wordt het lymfevocht als het ware vooruit geduwd. Door kleine klepjes in de lymfevaten wordt voorkomen dat de lymfe weer terugstroomt.
Wanneer er een deel van het lymfestelsel beschadigd raakt door bijvoorbeeld een operatie, bestraling of een infectie, kan er lymfoedeem ontstaan. Door het vasthouden of blokkeren van lymfevocht zwelt een bepaald lichaamsdeel op. Dit wordt lymfoedeem genoemd.
In onze praktijk benaderen we patiënten met lymfoedeem vanuit 2 opleidingen. Namelijk de lymfedrainage Ad Vodder en de lymfedrainage via de pulsologie in de Methode Danis Bois.
Naargelang de behoeften van de patiënt(e) combineren we drainages met oefeningen en lymfetaping.