Fasciatherapie methode D. Bois
Met welke aandoeningen kan je terecht bij een fasciatherapeut?
- Nek- (torticollis, cervicobrachialgie, multiple artrose, cervicogene hoofdpijn,…) en rugpathologie (hernia, lumbo-ischialgie, lumbago,…)
- Revalidatie bij sportletsels
- Stressgebonden of psychosomatische klachten, medisch onverklaarbare aandoeningen (M.U.S.)
- Burn-out, hyperventilatiesyndroom, fibromyalgie, C.V.S., migraine, tinnitus
- Pijnpatiënten en mensen met bewegingsproblemen
- Ondersteuning bij zware pathologie
Wat is fasciatherapie?
De zones in je lichaam die pijn doen en gespannen zijn, worden zacht en diep behandeld. Je gewrichten en ook je spieren komen vrij en je krijgt meer bewegingsvrijheid en bewegingskwaliteit. De doorbloeding wordt gestimuleerd en je voelt de positieve effecten van je fysiologie (doorstroming, warmte,…). De behandeling werkt in op je stresssysteem.
Wat we voelen bepaalt vaak ons denken en ons gedrag. Omgekeerd bepaalt ons denken vaak ons voelen en gedrag. Met fasciatherapie leer je tijdens de sessie waarnemen in je lichaam. Via deze weg kan je, mits een specifieke begeleiding, mechanismen in jezelf ontdekken, observeren en doorbreken. Je gaat op die manier op een meer autonome en flexibele manier om met je klacht, jezelf en je omgeving. Dankzij fasciatherapie kan je je eigenheid en veerkracht herontdekken.
Hoe verloopt een behandeling bij een fasciatherapeut?
Een fasciatherapeut werkt vanuit 4 verschillende benaderingen en zal zijn behandeling altijd afstemmen op jouw specifieke vraag, klachten en gevoeligheden:
MANUELE FASCIALE THERAPIE
Een fasciatherapeut brengt beweging in je lichaam, werkt op het einde van de beweging met pauzes (lichte stretch, in onze taal steunpunt genoemd). Die beweging gebeurt traag, in alle richtingen en verschillende dieptes.
PERCEPTIE- OF WAARNEMINGSTRAINING
We nodigen de patiënten uit om zijn/haar lichaam in rust en in beweging te ervaren door je aandacht specifiek te richten, de beweging passief en soms ook traag actief te volgen. We leren de effecten in het lichaam waar te nemen en te benoemen.
BEWEGINGSEDUCATIE
Een fasciatherapeut begeleidt je bij trage en globale bewegingen om zo stap per stap je bewegingspatroon te verbeteren. Er is een gevarieerd aanbod aan oefeningen (basisbewegingen, gecodificeerde bewegingen, dummy’s) die we, via onze site (www.fascia.be) en onze app meegeven. Zo wordt er een brug gemaakt tussen twee sessies en streven we, mits ondersteuning, geleidelijk aan naar therapieonafhankelijkheid.
GESPREKKEN
Na een verkennend gesprek is er de dialoog tijdens de sessie die zich vooral richt naar de ervaring in het lichaam en eventueel op de invloed van de sessie op de persoon. In het postonmiddelijk gesprek wordt daar mogelijks verder op ingegaan en gebeurt het dat patiënten linken of patronen ontdekken vanuit het dagdagelijkse. De perceptieve ervaring kan een diepere harmonie brengen tussen denken, voelen en handelen.